Kako biti cool domaćin bezglutenskom gostu?

Preuzeto sa: http://www.abeona.hr/hr/blog/kako-biti-cool-domacin-bezglutenskom-gostu

U vrijeme blagdana nas očekuju neizostavne proslave, domjenci, privatna slavlja na kojima je uvijek obilje hrane i pića. Osobe koje ne konzumiraju gluten nisu u tome ama baš nikakva iznimka.  I mi se veselimo kao i svi ostali.
Ako vam u goste dolazi netko s takvim načinom prehrane, bilo dijete ili odrasla osoba, dobro se informirajte i pripremite. Svi mi koji imamo celijakiju ili intoleranciju na gluten, volimo se osjećati dobrodošli i ne osjećamo se ugodno kada se previše pažnje skreće na nas za vrijeme samog obroka, što je često nemoguće izbjeći jer svi za stolom primjećuju da ne jedete kao i oni.
I zato, budite cool domaćin:

 • Raspitajte se točno kod samog gosta da li se radi o celijakiji ili još nekim  pridruženim alergijama ili sl.
 • Otiđite do najbliže drogerije (kojih u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama ex Yu sada ima u svakom manjem gradu) i pogledajte što se nudi. Sigurno možete nabaviti barem neke kekse, bezglutensku mješavinu  brašna ili tjesteninu.
 • Nemojte pretpostavljati. Ljudi često pretpostavljaju da osobe koje ne konzumiraju gluten jedu tzv. zdravu hranu, obično pretpostavljaju da se to odnosi na integralnu tjesteninu i kruh, a to je upravo ono što nas ubija.
 • Nemojte nam posluživati bolničke deserte. Nemojte, k`o Boga vas molim, gostima koji imaju celijakiju za desert servirati jabuku ili naranču. Ili još gore, kompot! (Osim u čudnim slučajevima kada osoba baš obožava kompot. Od suhih šljiva. Da, baš.) To je tako bolnički i depresivno. Možete nabaviti u gore spomenutim drogerijama npr. obične bezglutenske kekse u tipu petit beurre, smrviti ih, dodati  im maslac pa ih zatim prepeći  u pećnici. Takvu bazu možete koristiti kao podlogu za neku otkačenu voćnu salatu kojoj ste dodali cimet, med, đumbir... Ili možete bazu od keksa preliti otopljenom čokoladom*, dodati karamelizirane banane, smrvljene orahe ili lješnjake, poslužiti tučeno slatko vrhnje*. Vaš glutenko će vas obožavati i mjesecima svima prepričavati taj vrhunski gastronomski doživljaj i kako ste divna domaćica. Uglavnom, lako nas je kupiti.
 • Mislite na kontaminaciju! Niti slučajno nemojte istim nožem rezati pšenični i bezglutenski kruh, ili prvo kruh sa glutenom pa nakon toga sir koji ćete ponuditi svojem gostu. Ili istom kuhačom miješati pšeničnu tjesteninu i onu bez glutena za vrijeme kuhanja. Pazite na kontaminaciju glutenom, to je vrlo ozbiljna i opasna  stvar!
 • I mi smo dame. Ako možete, nemojte tražiti gosta „neka samo donese svoj kruh“. Gost je gost, ne tražite niti ostale neka donesu svoj kruh sa sobom, zar ne?  Svi mi koji imamo celijakiju, pogotovo žene, se volimo srediti i nije nam baš zabavno da iz nove šljokičaste torbice, onako sređene, vadimo komad kruha. Nije glamurozno, morate priznati. Stoga, imajte milosti.

*Morate biti sigurni da su te namirnice bez glutena, pitajte i provjerite.

8 sigurnih koraka do dekontaminacije glutenom

Preuzeto sa: http://www.abeona.hr/hr/novosti/8-sigurnih-koraka-do-dekontaminacije-glutenom

Za vaše sretne bezglutenske goste za blagdanskim stolom!
Evo kako da to postignete na obostrano zadovoljstvo:

 • Odvojite posuđe i pribor koje ćete koristiti za pripremu obroka za vašeg bezlutenskog gosta i dobro ga operite posebnom, novom spužvicom. Najbolje bi bilo da ga operete ručno i da ga obrišete kuhinjskim jednkoratnim ručnicima. Nema potrebe da dezinficirate pribor jer se gluten uklanja jedino temeljitim ispiranjem sa glatkih površina (naravno, kada je to moguće, ako ne govorimo o izuteno kompliciranim kuhinjskim pomagalima poput raznih sjeckalica i sl. u čijim se utorima  i pregibima može zadržavati skoreni ostaci namirnica sa glutenom). Koristite pribor koji je napravljen od plastike (osim ako plastika nije izuzetno pohabana i oštećena), inoxa ili keramike (ili stakla).  Drvo, teflon i aluminij nemojte korisiti za pripremu bezglutenske hrane jer su ti materijali porozni i mogu zadržavati čestice glutena koje su opasne za naše zdravlje.
   
 •  Ako ste već odlučili kuhati obje vrste tjestenina (i onu sa i bez glutena), izbjegavajte istovremeno kuhati glutenski i bezglutenski obrok. Pri kuhanju zbog blizine lonaca na ploči za kuhanje,  lako se može dogoditi da voda iz glutenskog lonca preskoči, tj. kapne u bezglutenski - i eto vam kontaminacije! Radije prvo pripremite bezglutenski obrok, a nakon toga glutenski.
   
 • Nikako nemojte istom kuhačom miješati bezglutensku i glutensku tjesteninu! Niti istim nožem rezati prvo kruh sa glutenom, a onda bez glutena, istom žlicom miješati, grabiti – štogod – prvo glutenski, a onda bezglutenski obrok.
   
 • Redovito perite ruke i radne površine nakon svakog koraka pri sjeckanju, rezanju, kuhanju – pa čak i onda kada vam se čini da je to nepotrebno.  Ruke i površine brišite jednokratnim kuhinjskim papirom, a ne o npr. pregaču koju ste nosili kada ste neki dan mijesili pšenični kruh.
   
 • Ako poslužujete neki namaz (pa čak i marmelade, maslac,sirne namaze, sve što se maže na kruh), odvojite dio  u posebnu zdjelicu i poslužite svojem bezglutenskom gostu kako svi ostali ne bi uzimali iz iste posude, mazali na pšenični kruh i onda opet grabili u istu posudu – to obavezno imajte pod kontrolom i  izbjegavajte! Isto vrijedi i za salate i sva ostala jela koja se za sve okupljene poslužuju iz iste zdjele.
   
 • Ako inače često koristite pećnicu za pečenje jela u kojima se praši brašno (npr. kruh i sl), nemojte koristiti tu istu pećnicu za pečenje bezglutenskog kruha ili kolača prije nego temeljito prebrišete stijenke pećnice.
   
 • Ako pečete meso na roštilju (ili na grill ploči), odnosno mesne prerađevine za koje niste sigurni da li imaju ili nemaju glutena (kobasice, čevapi, razne marinade sa instant dodacima), površinu grila možete zaštititi posebnom alu folijom za roštlj i tako pripremiti poseban obrok za bezglutenskog gosta (prihvatljivo je bilo kakvo čisto meso bez sumnjivih dodataka - neprovjerenih umaka i instant mješavina začina). Obično ulje, svježe ubrani začini i sl. može poslužiti kao marinada, ali pazite da ne koristite kist koji ste koristili za premazivanje glutenskih tijesta.
   
 • Pazite na soljenke! Velike soljenke iz kojih se grabi rukom su se pokazale kao najveći izvor kontaminacije glutenom u kuhinjama. Ako pripremate bezglutenski obrok – otvorite novu kutiju ili vrećicu sa soli. Isto vrijedi i za boce sa uljem za kojima se često u žurbi poseže rukama pri miješanju tijesta, a  prije nego se sa njih temeljito uklone tragovi glutena. Tragovi ulja i čestice brašna se tako zalijepe  za vanjsku stijenku boce  i pa na taj način obična boca sa uljem postaje rizik za celijakičare kao potencijalan izvor kontaminacije.

Može se činiti komplicirano, ali nemojte odmah odustati od nas!
 
Autor teksta: Abeona j.d.o.o.